Stropirea de primăvara este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere a pomilor fructiferi. Pomii fructiferi au o evoluție complexă, fiecare fază de dezvoltare putand avea provocări specifice (de la boli si dăunători, pana la probleme legate de condițiile climatice) multe dintre ele putand fi depășite și prevenite prin stropiri regulate, tratamente ori lucrări de întreținere.
Stropitul pomilor in special primăvara are un scop preventiv iar, pentru a alege momentul optim pentru stropirea pomilor fructiferi, trebuie sa luam in calcul urmatoarele aspecte: specia de pomi fructiferi, etapa de vegetaţie, varsta pomilor fructiferi, condiţiile climatice din momentul in care dorim sa facem stropirea, precum si tratamentele efectuate anterior.
Temperaturile mai scazute si umezeala cu care ne-am confruntat in aceasta primavara favorizeaza dezvoltarea unor boli, interventia cu tratamente adecvate si la momentul oportun, fiind esentiala.
Bolile care pot sa apara in aceasta perioada sunt multiple, cele mai frecvent intalnite fiind: monolioza, fainarea si reapan.
REAPAN: ciuperca care provoaca boala numita reapan ataca frunzele, fructele dar si ramurile pomilor, manifestandu-se astfel: pe frunze sub forma unor zone necrozate iar pe fructe prin pete brune, circulare( la inceput), evoluand apoi spre pete cenusii inconjurate de o margine inchisa la culoare.
FAINAREA( in special la mar si par): frunzele si ramurile atacate se deformeaza , se ingroasa si apoi devin casante.
MONOLIOZA: ciuperca ataca ramurile dar si fructele. Primavara, unele ramuri tinere se vestejesc iar florile si frunzele se usuca, atacul asupra florilor semanand cu efectul ingheturilor tarzii de primavara.
Pentru a combate toate aceste boli este esentiala respectarea in tocmai a schemei de tratament, in aceasta perioada de inflorire in masa( 25 aprilie – 10 mai) recomandandu-se stropirea pomilor cu CHORUS 0,1 % sau ISABION 0,15 % pe o vreme fara precipitatii, fara vant si cu temperaturi pozitive inclusiv noaptea.
Sursa: www.agrointel.ro